Изложение, концертна програма и опознавателен тур на двудневния празник на СНЦ „МИГ Струма – Симитли, Кресна, Струмяни“

За два дни центърът на Симитли се оживи от първия празник на СНЦ „МИГ Струма – Симитли, Кресна, Струмяни“, във връзка с изпълнението на Стратегията РД 50-47/ от 03.05.2018г. от СВОМР.

Събитията започнаха вчера в 17:00 часа с официално откриване на празника. Офис на открито очакваше всички, които се интересуваха, за да получат по-подробна информация за Местната инициативна група и възможностите, които предоставя. Представени бяха местни производители от трите общини. Богата изложба „Вкусната Струма“ на традиционни ястия, на някои от които направиха демонстрация – приготвянето на качамак и избиването на масло от мляко, бе подредена на площада пред сградата на Общинска Администрация Симитли. Изложбата „Кукерница“ показа кукерски маски, тъй като те са много характерни за Община Симитли. Голямо веселие имаше през цялото събитие. Първият ден завърши с фолклорен концерт с участието на местни певчески и танцови състави от трите общини. Участие взеха ЖПГ „Синаница“ и МФГ „Синаница“ към НЧ „Култура – 1932“ – гр. Кресна, ЖПГ към ансамбъл „Мрамор“ – с. Илинденци, ЖПГ към НЧ „Гоце Делчев – 1958“ – с. Черниче, ЖПГ „Детелина“ към НЧ „Св. Климент Охридски – 1922“ – Симитли, МФГ „Веселие“ – Симитли, ДТС „Изворче“ към НЧ „Св. Климент Охридски – 1922“ – Симитли и ансамбъл „Веселие“.

Днес, на втория ден от Празника на СНЦ „МИГ Струма – Симитли, Кресна, Струмяни“, се проведе опознавателен тур „По гънките на времето“, където бяха представени забележителностите в общините Симитли, Кресна и Струмяни. В залата на читалището бе проведен и тематичен форум „Възможности за финансиране на иновативни идеи и проекти в сферата на туризма чрез Стратегията за ВОВР на МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“

На празника бяха поставени и благотворителни кутии, в които се събираха средства, в помощ на учителя от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград Гергана Деренцева, която има нужда от финансова помощ за спешна медицинска интервенция. Здравето й е разклатено и критично от туморно образувание в мозъка със следоперативни усложнения, което налага извършване на нова спешна медицинска интервенция в болница в Турция.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре